Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Gyakorlatban az átalányadózó egyéni vállalkozók kötelezettségei Kérdés-válasz

Gyakorlatban az átalányadózó egyéni vállalkozók kötelezettségei Kérdés-válasz

Ruszin Zsolt Dátum Felvétel időpontja: 2022.11.14

Lejátszási idő: 00:29:22


A kata körből kieső vállalkozók közül sokan az átalányadózást választották, ami az előzetes számítások alapján optimális megoldásnak tűnt annak ellenére, hogy jóval bonyolultabb és több adminisztrációval járó adózási mód, mint a kata volt. Milyen lehetőségek és milyen veszélyek rejlenek az átalányadózásban? Ezeket a témákat boncolgatta szakértőnk a szakmai napunkon.

Több mint 4500 érdeklődőnek tartott gyakorlati jellegű előadást az átalányadózás aktualitásairól Ruszin Zsolt, aki a beérkezett kérdések egy részét élőben válaszolta meg.
Többen érdeklődtek a megbízási jogviszony, a gyes vagy nyugdíj mellett folytatott, valamint a fő- és mellékállású vállalkozói tevékenység adó- és járulékfizetési vonzatairól, az adómentesség igénybevételének lehetőségéről, a családi járulékkedvezményről, az iparűzési adóról és az áfáról.
Érkeztek kérdések a költséghányaddal, a kötelező vállalkozói számlanyitással, a szüneteltetett vállalkozáshoz befolyó bevétel adózásával, a költségelszámolással kapcsolatban.
Szó esett a 2023-tól várható negyedéves bevallásról, a minimum járulékról, a gyesen lévő vállalkozó átalányadózásba átlépéséről és adózásáról, a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők átalányadózási lehetőségeiről, a kereseti korlátról, és további fontos kérdésekről.