Főoldal Nyíl Videotár Nyíl Viszlát KATA - kérdések és válaszok az újratervezéshez Ruszin Zsolt adószakértővel

Viszlát KATA - kérdések és válaszok az újratervezéshez Ruszin Zsolt adószakértővel

Ruszin Zsolt Dátum Felvétel időpontja: 2022.08.04

Lejátszási idő: 01:29:57


Kicsit több mint két hetük van a KATA-ból kieső vállalkozásoknak arra, hogy új adózási módot válasszanak. Milyen lehetőségek kínálkoznak, kinek mi lehet az optimális megoldás? A most legaktuálisabb kérdésekre adott választ Ruszin Zsolt, a Menedzser Praxis Cégkapu szakértője, az MKOE alelnöke, könyvvizsgáló, bejegyzett adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő, szakoktató.

Szakmai napunkon közel 4000 kérdés érkezett a résztvevőktől, amelyek közül szakérőnk néhányat élőben válaszolt meg. Sokakat érdekelt, hogy régi katásként milyen összegről lehet még számlát kiállítani augusztus 31-éig és az katás bevételnek számít-e, valamint hogy mi most a konkrét teendő, ha valaki át akar térni az új katára. Többen érdeklődtek arról, hogy az átalányadózó vállalkozónak muszáj-e könyvelőt foglalkoztatnia és kell-e vállalkozói bankszámlát nyitnia, hogyan lehet jól kihasználni a 2 millió forintos adómentes keretet, hogy működik a költségátalány az átalányadózásban, áfa számolás miatt érdemes-e a számlákat gyűjteni, átalányadózás esetén az előleg bevételnek számít-e, az őstermelő lehet-e egyúttal átalányadózó is
Érkezett kérdés arra vonatkozóan is, hogy építőipari vállalkozásoknak és pedagógusoknak javasolt-e az átalányadózás, nyugdíjasoknak melyik adózási forma a legkedvezőbb, a kismamák lehetnek-e új katások, kifizetőhely-e a társasház, mellékállású társas vállalkozó lehet-e új katás?