Adminisztrációs könnyítés az átalányadózóknak

Jogkövető szerkesztőség Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.22

Olvasási idő: 7 perc


A megnövekedett közterhek mellett vélhetően az adminisztrációs kötelezettségek jelenthetik a legfőbb nehezítést a katából ősztől áttérő új átalányadózók számára. Ezen a téren kíván segítséget nyújtani a kormány azzal, hogy 12 helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtaniuk az átalányadózóknak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig egy új, egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási kínál az érintetteknek.

Az augusztus elején megjelent első intézkedések után újabb kormányzati intézkedések kívánnak segítséget nyújtani a katából kiesők számára. A NAV ezúttal egyszerűsített havi adó- és járulékbe-vallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Al-kalmazásban (ONYA). Aki megfelel a feltételeknek, a 2258 jelű bevallást egyszerűsített formában is benyújthatja, aki nem, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell benyújtania. Az egyszerűsített és a teljes bevallás is elérhető az ONYA-ban.

Az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallás

Az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyúthatja be, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta, és a bevallási időszakban

 • a vállalkozói tevékenységét nem szüntette meg,
 • a hónap egy napján sem szüneteltette,
 • munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott 
  (Főfoglalkozású; legalább heti 36 órás munkaviszonyban álló; heti 36 órás foglalkoztatást el nem érő munkaviszonyban álló; nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató; társas vállalko-zóként is biztosított egyéni vállalkozó.)
 • és a bevallási időszakra még nem nyújtott be 2258 jelű havi adó- és járulékbevallást.

Hogyan lehet benyújtani az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallást?

Az ONYA kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva program átnavigál az egyszerűsített bevallás új felületére.

 • Itt először a vállalkozói tevékenységéhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolni.
 • A NAV által feltöltött adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással elkészíthető és benyújtható a járulékbevallás.
 • A felület az adatokból a negyedéves szja-előleget is megállapítja, ha a negyedév minden hónapjára itt nyújtották be a bevallást.
 • A felületen csak alapbevallást lehet benyújtani, önellenőrzésére, helyesbítésére nincs lehetőség.

Mikor lehet benyújtani az egyszerűsített havi adó- és járulékbevallást?

Az egyszerűsített bevallást az adott hónapról a következő hónap 1-jétől lehet benyújtani. A havi adó- és járulékösszeg bevallási- és befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12-e.
Hogyan lehet fizetni?
Az ONYA-ban kényelmesen, internetes, bankkártyás fizetéssel rendezhető a havi adó- és járulékösszeg, valamint a negyedéves szja-előleg is.

A teljes 2258 jelű havi adó- és járulékbevallás

Aki átalányadózó egyéni vállalkozóként nem nyújthat be egyszerűsített bevallást, annak a teljes 2258 jelű bevallást kell beadnia a NAV-hoz.
A 2258 jelű bevallás elérhető

 • az ONYA-ban, illetve
 • továbbra is kitölthető és beadható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK).

Egyszerűsödik az átalányadózás, változások jönnek az iparűzési adóban

A kormányzat a gazdasági kamarákkal együttműködve új, a KKV-kat támogató válságkezelő programokat is kidolgozott a beruházások fenntartása, és foglalkoztatási szint megőrzése érdekében. A már beharangozott gyármentő program és az energiaigényes KKV-k támogatása mellett adóegyszerűsítésekkel és könnyítésekkel kívánják segíteni a cégeket.

A pénzügyminisztérium októberi tájékoztatása szerint könnyebb lesz az átalányadózás választása és egyszerűsödik az átalányadózásra való átállás. 

A könnyítés a gyakorlatban azt jelenti, hog csökken az átalányadózók adminisztrációs terhe is, mivel 12 helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyúj-taniuk. 

A törvényjavaslat alapján a kisvállalkozások számára egyszerűsödik a helyi iparűzési adó, a sávos adózást évi 25 millió forintos bevételig választhatják a kisvállalkozások. A legkisebb cégek mindösz-sze 50 ezer forint adót fizethetnek.  

Tovább folytatódnak a Széchenyi Kártya Programok, amelyek keretében idén 2500 milliárd forint forráshoz jutottak a KKV-k a piacinál kedvezőbb kamatfeltételek mellett.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal, kormány.hu)