Átalányadózó egyéni vállalkozó bevétele

Bonácz Zsolt Dátum Legutoljára frissítve: 2022.12.06

Olvasási idő: 5 perc


Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét kellene meghatározni forintban és bevallani, valamint könyvelni a nyilvántartásokba: szja, áfa és tb tekintetében. A vállalkozó közösségen kívüli értékesítést végez külföldi pénznemben (harmadik országbeli adóalanynak). Nincs bejelentve a NAV-hoz az MNB árfolyamválasztás. Milyen árfolyamon kell átszámítani és bevallani az adóalapot? Milyen választási lehetőségek vannak?

Az Szja törvény 6. § 2 (a) szerint az áfatörvény szerint kell számítani. Helyes eljárás-e, ha az átalányadózó a számlán feltüntetett áfa teljesítési időt veszi alapul és az MNB középárfolyamot használja az szja-bevallás jövedelem meghatározásához és a tb alaphoz is (2258)? Abban az esetben, ha a vállalkozó magánbankszámlát használ (nem kötelezett céges bank nyitására és tanácsomra se szeretne nyitni) akkor milyen dátum alapján számíthatja az árfolyamot a bevétel meghatározásához a bevételi nyilvántartásba? Amennyiben lesz időpont eltérés, annak okán adódik árfolyamnyereség, illetve: az bevételnek számít? 
 
Az MNB árfolyam választásának hiányában az alapszabály szerint kell eljárni, amelyet az Áfa tv. 80. § (2) bekezdés a) pontja foglal magában.
E rendelkezés szerint az Áfa tv. 80. § (1) bekezdésben meghatározott időpontban érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet eladási árként jegyez.

A hitelintézetet szabadon lehet kiválasztani, lényegtelen, hogy egyéni vállalkozóként nem nyitott számlát (erre alanyi adómentesként nem kötelezett).

Az Áfa tv. 80. § (1) bekezdés c) pontja szerint a szolgáltatás Áfa tv. szerinti teljesítési időpontjában érvényes árfolyam alkalmazandó, kivéve, ha a teljesítés időpontját az Áfa tv. 58. §-a alapján kell megállapítani [ekkor az Áfa tv. 80. § (1) bekezdés b) pontja szerint a számla keltének napján érvényes árfolyam alkalmazandó].
    
Véleményünk szerint a leírt esetben van áfaalap (csak az Magyarországon nem adóztatható a kérdésben leírtak szerint), ezért az Szja tv. 6. § (2a) bekezdés a) pontja irányadó. E rendelkezés szerint az Áfa tv. szerint számított összeget kell bevételként elszámolni. 
Ha az 1. pontban említett szabály alapján a vállalkozó nem választotta az MNB árfolyam alkalmazását, akkor a kérdésben leírt megoldás nem alkalmazható.
A 2258. sz. bevallás benyújtásánál az Szja tv. szerint elszámolandó bevételt kell alapul venni.

Az Szja tv. alapján árfolyam-eltérés nem keletkezik, ilyen jogcímen bevételt nem kell elszámolni, az elszámolt bevétel ezen a jogcímen nem csökkenthető.