Főoldal Nyíl Cikkek Nyíl Számvitel
A számvitelben gyakran találkozunk olyan szituációval, amikor a cégek finanszírozásához a tulajdonosoknak különböző forrásokat kell igénybe venniük, de saját pénzük nincs erre, ezért külső finanszírozási lehetőségeket keresnek.
Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?
Akinek van autója, találkozott már a gépjárműadó kötelezettséggel. Ha pedig vállalkozása is van, amiben ezt a személyautót használja és költséget számol el rá, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számára a cégautóadó kötelezettség sem. Mindkét adónem folyamatos változásban van, ezúttal a legfontosabb kapcsolódási pontot jelentő kétszeres adóztatás kérdését járjuk körül.
Hogyan kell adóznia a magánszemélynek, ha bérbe adná saját tulajdonú autóját? Milyen formában teheti ezt meg és elszámolható-e költség?
Alanyi mentes, átalányadózó egyéni vállalkozó bevételét kellene meghatározni forintban és bevallani, valamint könyvelni a nyilvántartásokba: szja, áfa és tb tekintetében. A vállalkozó közösségen kívüli értékesítést végez külföldi pénznemben (harmadik országbeli adóalanynak). Nincs bejelentve a NAV-hoz az MNB árfolyamválasztás. Milyen árfolyamon kell átszámítani és bevallani az adóalapot? Milyen választási lehetőségek vannak?
Egy három tagból álló családi gazdaság egyik tagja elhunyt, ilyenkor a jövedelmet a halál időpontjáig tartó adatok alapján kell megállapítani. A működés során keletkezett közös bevételből eszközöket is szerzett be, melynek költségelszámolására kétféle módszert alkalmazott: terv szerinti értékcsökkenést ill. egy összegű elszámolást. Milyen kérdések vetődhetnek fel?
A kérdés úgy szólt, hogy katás bt. tao-áttérésénél, a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben?
Az alaphelyzet, a jól ismert jogszabályváltozások alapján, ismerős lehet. Egy betéti társaság 2022. augusztus 31. napján kilép a katából és 2022. szeptember 1-től kiva alany lesz. A társaság 2020. december 31-éig a társasági adó alanya volt. A katából kilépő társaság nyitó mérlegében a meglévő tárgyi eszközöknek piaci értéken kell szerepelniük. Milyen kérdések merülhetnek fel?
Egyéni vállalkozó (egyszeres könyvitel) 2021. december 29-én kapott 9 millió Ft támogatást, eszköz beszerzés és bolt felújításra. Ezt az összeget az Szja törvény szerint a 2021. évi bevételben nem kellett szerepeltetni, mert költség nem volt vele szembe. Milyen kérdéseket vet fel mindez?
Mivel az áfa alanyi adómentes átalányadózó egyéni vállalkozó bevétele várhatóan meghaladta a 12 millió forintot, felmerül a kérdés, hogy be kell-e jelentkeznie az áfa hatálya alá?