Átalányadózó bevallása

Bonácz Zsolt Dátum Legutoljára frissítve: 2022.08.26

Olvasási idő: 5 perc


Hogyan kell az átalányadós egyéni vállalkozónak benyújtania az adóbevallását, az adott havi társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó alapját illetve az éves bevételét, jövedelmét és a jövedelmét terhelő adót?

Átalányadós egyéni vállalkozónak minden hónapra vonatkozóan be kell nyújtani a 2258. sz. bevallást, amelyben az adott havi társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó alapját kell bevallani.
Ha az átalányadós egyéni vállalkozó rendelkezik legalább heti 36 órás munkavégzéssel járó munkaviszonnyal, akkor az előzőleg hivatkozott közterheket az szja köteles jövedelme után köteles megfizetni.
Főfoglalkozású egyéni vállalkozó az adott hónapra megállapított szja köteles jövedelme után fizeti az említett közterheket, de, ha a jövedelme nem éri el a minimálbért (garantált bérminimumot), akkor ezután kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékot, valamint, ha a jövedelme nem éri el a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5%-át, akkor ezen összeg kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót.

Az átalányadós egyéni vállalkozó éves szja bevallásában vallja be bevételét, jövedelmét, a jövedelmét terhelő adót.

Negyedévente szja előleget köteles fizetni, a negyedévet követő hónap 12. napjáig, az éves adó és az adóelőlegek közötti különbözetet az éves szja bevallás benyújtására előírt határidőig (május 20.) köteles megfizetni.