Az új kata szakmák szerint: a házhoz menő vállalkozók

Sándorné Új Éva Dátum Legutoljára frissítve: 2022.07.24

Olvasási idő: 10 perc


Az elmúlt napok eseményei alapján köztudottnak mondható, hogy 2022. szeptember 1-jétől csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a katát és a katát választó egyéni vállalkozók kizárólag természetes személyek részére értékesíthetnek és nyújthatnak szolgáltatásokat. Azoknak a vállalkozóknak, akik „házhoz mentek” és a feltételeket teljesíteni tudják, még akár kedvező is lehet a kata, például a különadómentes bevételi korlát megemelése miatt. Mire kell vigyázniuk azoknak, akik folytatják a katázást?

2022. szeptember 1-jétől csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját. Az egyéni vállalkozó kategóriájával óvatosan kell bánni. Jelenleg azok az egyéni vállalkozók lehetnek katásak, akik Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evectv.) szerinti egyéni vállalkozók vagy az Szja törvény egyéni vállalkozóként kezeli őket. 2022. szeptember 1-jétől kizárólag az Evectv. szerinti egyéni vállalkozó választhatja a tételes adót. 

2022. szeptember 1-jétől kisadózó vállalkozó kizárólag olyan egyéni vállalkozó lehet, aki: 

 • főfoglalkozásúnak minősül 
 • kizárólag a lakosság részére értékesíti a terméket vagy kizárólag a lakosság részére nyújt szolgáltatásokat 
 • tevékenységi körében nem szerepel az ingatlan bérbeadás.

Aki „mellékállásban” végzi a tevékenységét, az kiesik a tételes adó alól. A társas vállalkozások is kiesnek a kata alól.

 

 

Szilágyi Anita közgazdász 3 új videóját "régi kata, új kata" témakörökben elérheted már a díjmentes Demo fiókban!

 
 

A végezhető és a tiltott tevékenység az új Katában

Az új Kata törvény a kisadózó vállalkozások által végezhető tevékenységek tekintetében nem tartalmaz felsorolást. Egyetlen tevékenység tiltott, mégpedig az ingatlan bérbeadás. Az ingatlan bérbeadás a 90 napon túli bérbeadási tevékenységet jelenti. Ez most sem és a jövőben sem folytatható kisadózó vállalkozóként (pl. nem adhat bérbe lakást, műhelyt, raktárt 90 naptól hosszabb időre). A bérbeadás nem azonos a szálláshelyszolgáltatással. Szálláshelyszolgáltatást kisadózó vállalkozó is folytathat (pl. bérbe adja a nyaralót egy-két hétre vagy pár napra turistáknak).

Az ügyfélkörre vonatkozó szabályok az új Kata szerint

Nagyon drasztikus követelmény, a katát választó egyéni vállalkozók kizárólag természetes személyek részére értékesíthetnek és nyújthatnak szolgáltatásokat. 

Azonnal megszűnik a tételes adózás abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó olyan számlát állít ki, amelynek vevője az Art. szerint kifizetőnek, vagy külföldi kifizetőnek minősül, vagyis, ha nem természetes személy nevére szól a számla.

Kifizetőnek minősül az a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat. Ebből az következik, hogy megszűnik a kisadózási lehetőség, ha a vállalkozó belföldi vagy külföldi kifizető részére állít ki számlát:

Bejelentési kötelezettség

A törvényjavaslat 15 napos határidővel bejelentési kötelezettséget ír elő az alábbi esetekben:

 • az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerez. Ez a tevékenység a tételes adózás alóli kizáró okként szerepel a jelenleg hatályos törvényben is.
 • a kisadózó vállalkozó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) bevételt szerez, kivéve, ha a bevétel a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származik, vagy az a fizetési számláján jóváírt kamat.

Bármelyik bekövetkezik a vállalkozó kiesik a tételes adó alól.

A számlázás problémái (veszélyei)

Sok olyan helyzet állhat elő, amikor a számlázáskor derül ki, hogy a magánszemély munkáltatója, megbízója nevére kéri a számlát. Ez egy igen veszélyes helyzet, hiszen a vállalkozó elvégezte a tevékenységet, jár az ellenérték, de utólag derül ki, hogy nem természetes személy a vevő/megrendelő. Ilyenkor gond van, mert, ha egyetlen számlát kiállít (már pedig ki kell állítani a vevő kérésére) akkor kiesik a kisadózói körből. Nézzünk egy-két esetet:

 • szálláshelyszolgáltatás 7 napról szól és kiköltözéskor a magánszemély munkáltatója nevére kéri a számlát (a számlázást megtagadni nem lehet). 
 • magánszemély autóját javítja a mester, majd utólag kiderül, hogy pl. egy részvénytársaság. nevére szóló számlát kér a magánszemély, mert az autó céges tulajdon vagy cégnek lett bérbe adva,
 • villanyszerű kicseréli a zárlatos kapcsolót, majd a munka elvégzése után kiderül, hogy céges ingatlanban végzett javítási munkálatokat és cég nevére szóló számlát kérnek,
 • a kőműves átburkolja a fürdőszobát és a munka elvégzése után a magánszemély cég nevére szóló számlát kér.
 • magánszemély foglalkozás egyészségügyi vizsgálaton vesz részt és a munkáltatója nevére számlát kér a kisadózó orvostól,
 • kiskereskedő kávét, tejes, aprósüteményt értékesít és a vevő a munkáltató nevére szóló számát kér a pénztárnál,
 • óraadó vagy vizsgáztató tanár egyetem, felnőttképző intézmény, iparkamara, vizsgaközpont stb. nevére állít ki számlát.

Hol lehet a baj és mit tegyünk, hogy ne történjen meg?

Az esetek még tovább folytathatóak, azonban elég egyértelmű, hogy a számlázás milyen adókockázatot rejt. 

A felsorolt és a hasonló esetekben két veszélyhelyzet rajzolódik ki:

 • kifizető (cég, intézmény stb.) nevére kiállított számla esetén a vállalkozó kiesik a tételes adózás lehetőségéből,
 • nem állít ki számlát és egy NAV felé történő bejelentés vagy NAV ellenőrzés esetén komoly bírságot kap, továbbá igy is kiesik a tételes adó alól.
 • harmadik lehetőségként felmerülhet, hogy előzetes tájékoztatásként egy jól látható táblára kiírják azt a vevői tájékoztatást, hogy számlát csak természetes személy nevére tudunk kiállítani. 

A „házhoz” járó vállalkozók (pl. villanyszerelő) pedig előre kérdezze meg, hogy kinek a nevére fog szólni a számla. Ebben az esetben még módjában áll a munkától elállni.

Kivétel a taxiszolgáltatás. A taxisok nyugodtan állítsák ki a számlát bárkinek a nevére. Ők emiatt nem esnek ki a kisadózásból. Pl. egy magánszemély taxit hív és cég nevére szóló számlát kér, akkor az nyugodtan kiállítható. A taxis továbbra is kisadózó marad.

Kivételt képez a fizetési számlán jóváírt kamat. Felhívnánk a figyelmet, hogy a pénzforgalmi számla is fizetési számlának minősül. Ez azért fontos, mert a bank és más hitelintézet is kifizetőnek minősül.

Az új kata választása

Az új törvény szerinti adóalanyiság választásának bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg. A NAV a nyomtatványt augusztus 15-éig a honlapján közzéteszi.
A 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság 2022. szeptember 1-jétől jön létre. Későbbiekben a már működő egyéni vállalkozó kisadózói adóalanyisága a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A kezdő egyéni vállalkozó pedig amennyiben azonnal bejelenti a kata választását, úgy már a vállalkozás kezdésének első napjától kisadózónak minősül.