Sándorné Új Éva

Sándorné Új Éva

adószakértő


Okleveles adószakértő, a Menedzser Praxis állandó, vezető szakértője.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a személyi jövedelemadó, különös tekintettel a hazai adózás jogszabályváltozásaira

Kiemelt figyelemmel szemlézi a nonprofit szervezetek számára kiemelt fontosságú adózási kérdéseket. 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A nyári adóváltozások teljesen új alapokra helyezték, mondhatni megszüntették az egyik kisadó, a kata lehetőségét és alkalmazhatóságát. A kisvállalati adóra vonatkozó szabályozás ugyanakkor továbbra is megmaradt, és 2023-ban is csupán néhány elemében módosul.
A következő évtől egyszerűsödik az egyéni vállalkozók átalányadózásának lehetősége. 2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható és 12 hónapra csökken az az időszak, amelynek az átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen.
Jelenleg sok olyan kisadózó vállalkozás működik, amely az új törvény alapján ki fog esni a kisadózói körből, tehát más adónemet kell választania. Az érintettek nemcsak az idő rövidsége miatt vannak nehéz helyzetben. Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyekre mindeképpen választ kell találni a kilépőknek a hátralévő hetekben.
Az elmúlt napok eseményei alapján köztudottnak mondható, hogy 2022. szeptember 1-jétől csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a katát és a katát választó egyéni vállalkozók kizárólag természetes személyek részére értékesíthetnek és nyújthatnak szolgáltatásokat. Azoknak a vállalkozóknak, akik „házhoz mentek” és a feltételeket teljesíteni tudják, még akár kedvező is lehet a kata, például a különadómentes bevételi korlát megemelése miatt. Mire kell vigyázniuk azoknak, akik folytatják a katázást?
A 2022-es év fontos adóváltozása lesz az átalányadózás átalakulása, amely vélhetően számos egyéni vállalkozó számára kedvezőbb adózási forma lesz, mint az idei évben komoly változásokon átesett kata. A szabályok nemcsak egyszerűsödnek, de alighanem „olcsóbb” adózási lehetőséget is kínálnak majd sokak számára.
A tavasz folyamán számos – törvényi és kormányrendeleti szintű – adózást érintő módosítás került kihirdetésre. Az adócsomag változásai különböző időpontokban léptek-lépnek hatályba, ezért különös körültekintést igényel a jogszabályok alkalmazása. A változások egy része már 2021-ben alkalmazandó, más részük 2022. január 1-jétől, de van olyan módosítás is, amely ennél is később. Cikksorozatunkban az alkalmazás időpontja szerint vesszük sorra a legfontosabb változásokat. Ezúttal a 2021. év végéig élő szabályokat gyűjtöttük össze.