Másodállású katázó áttérése átalányadózásra

Bonácz Zsolt Dátum Legutoljára frissítve: 2022.10.05

Olvasási idő: 8 perc


A kérdéssel érintett vállalkozó – ahogy sokan mások a nyár folyamán – másodállású katás volt 2022. augusztus 31-ig. Szeptember 1-étől bejelentkezett az ONYA felületén az átalányadózási módra. Kérdés, hogy szükséges-e újra bejelenteni a másodállású vállalkozói módot külön nyomtatványon?

További felmerülő kérdés, hogy az augusztus 31-ig vásárolt nyugtatömbök, számlatömbök használhatóak-e tovább, valamint a 'Kisadózó' feliratot el kell-e hagyni. Jelenleg a bélyegző tartalmazza ezt a megjegyzést. A katában bevallott jövedelmet szükséges-e az átalányadózás kapcsán bevételezni, és az ez után keletkező bevételeket hogyan kell nyilvántartani? Hogyan alakul a pénztárkönyv, bevételi pénztárbizonylat? Az érintett vállalkozó emellett kézi nyugatát használ, felvezetheti-e a napi eladásokból származó bevételt naponta egy összegben?

A munkavégzés jellegét (egyéni vállalkozás munkaviszony mellett) elvileg nem kell bejelenteni, mivel a NAV törzsadatában elvileg ez már szerepel, hiszen ezt figyelembe véve a NAV augusztus 31-ig terjedő időszakra írta elő a havi 25 000 Ft tételes adót. A www.magyarorszag.hu honlapon keresztül elérhető 'eBev' szolgáltatás használatával a törzsadatok lekérdezhetőek, ezáltal a NAV által nyilvántartott munkavégzési jelleg megállapítható.

Az augusztus 31-ig megvásárolt számlatömbök, nyugtatömbök tovább használhatóak, augusztus 31-e után, azokon a 'kisadózás' kifejezést nem lehet feltüntetni. Ennek megfelelően a bélyegző lenyomatát módosítani szükséges.

Az átalanyadózás időszakára elkülönült nyilvántartást kell vezetni, abban a katás bevétel nem mutatható ki. Az átalányadózó egyéni vállalkozó az Szja tv. 5. sz. mellékletében foglalt rendelkezéseket köteles alkalmazni. Átalányadózóként pénztárkönyvet kell vezetni, ha az egyéni vállalkozó nem rendelkezik bankszámlával. Amennyiben bankszámlára rendelkezik, akkor naplófőkönyvet kell vezetni. A magánszemély az alapnyilvántartás (pénztárkönyv, vagy naplófőkönyv) vezetésére vonatkozó kötelezettségét – választása szerint – bevételi nyilvántartás (Szja tv. 5. sz. melléklet 5.2 pont) vezetésével teljesítheti, ha az adóévben a) tételes költségelszámolást (egyéni vállalkozóként vállalkozói jövedelem szerinti adózást) nem alkalmaz, valamint b) az általános forgalmi levonására nem jogosult, vagy e jogát nem érvényesíti, továbbá c) a helyi iparűzési adó alanyaként állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén egyszerűsítve határozza meg az adó alapját. E szabályt alkalmazhatja átalányadózó egyéni vállalkozó is, ha a b) és c) pontban foglaltak feltételek is teljesülnek.
Napi bevételként könyvelhető az adott napon kiállított nyugták összesített összege, de a kiállított nyugtákról napi összesítőt kell készíteni a könyvelt összeg alátámasztása érdekében.