Autó bérbeadás adózása katásan

Sinka Júlia Dátum Legutoljára frissítve: 2024.01.06

Olvasási idő: 4 perc


Hogyan kell adóznia a magánszemélynek, ha bérbe adná saját tulajdonú autóját? Milyen formában teheti ezt meg és elszámolható-e költség?

Adózni kell utána, ha a tevékenységből jövedelem származott: akár magánszemélyről, akár társas vállalkozásról van szó. Feltételezhető, hogy az érintettnek nem célja társas vállalkozásban végeznie ezt a tevékenységet.

Adószámos (nem egyéni vállalkozóként önálló tevékenységet folytató) magánszemélyként az Szja tv. [1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról] keretei között: tételes költségelszámolás alkalmazásával (Szja tv. 3. számú mellékeltében részletezettek szerint) vagy a bevétel 10 százalékát költségnek tekintve. Ezen túlmenően szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége is felmerülhet.

Egyéni vállalkozóként is tételes költségelszámolás (vállalkozói személyi jövedelemadózás, figyelembe véve az Szja tv. 11. számú mellékletében előírtakra is) vagy az átalányadózás választásával (Szja tv. 8. számú melléklete) lehet az adóalapot megállapítani.

Az átalányban figyelembe vehető költség a bevétel 40 százaléka.

A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék.

Amennyiben főfoglalkozású egyéni vállalkozóként folytatja a tevékenységet, és csak olyan személyeknek nyújtja a szolgáltatást, akik/amelyek nem minősülnek az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetőnek (nem egyéni vállalkozó magánszemély vagy őstermelő), akkor a kisadózók tételes adójának szabályait (KATA) is alkalmazhatja. Az adó összege havi 50 ezer forint, de magában foglalja a szociális hozzájárulási adót is. [2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról]

Egyéni vállalkozásban akkor célszerű működnie az érintettnek, ha a jármű bérbeadása rendszeres gazdasági, jövedelemszerző tevékenysége lesz, és nemcsak munkaviszony melletti, alkalmankénti bérbeadásról beszélünk.

Ez utóbbi esetben – ha szükség van arra, hogy „számlaképes legyen” – akkor az adószámos magánszemély státusz megfelelő. Egyébként, ha csak néhány alkalomról van szó, akkor nem muszáj adószámmal rendelkeznie, a bérbeadásból eredő bevétele önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik.

Lényeges tudni, illetve figyelembe venni, hogy a személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni, ha használatával összefüggésben tételes költségelszámolásra került sor.
[1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról (Gjt.) 17/A. §]

Annak, hogy magánszemély milyen adózási módot választ, és a tevékenységét milyen egyéb jogviszony mellett (vagy annak hiányában) folytatja, hatása van a társadalombiztosítási jogállására is (táppénzjogosultság, ellátási alap).

A fentebb, dióhéjban összefoglalt, szabályok kiindulási pontként szolgálnak. Ilyen esetben célszerű könyvelőt, adótanácsadót megkeresni, a konkrét helyzetre illő tájékoztatás véget.