Sinka Júlia

Sinka Júlia

adószakértő


Közgazdász, okleveles áfa- és nemzetközi adószakértő a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont állandó szakértője.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterületei a kis- és középvállalkozások (kkv szektor) adózása és számvitele, kiemelten is a mezőgazdasági őstermelők adózása, adózási lehetőségeinek kihasználása. 

Az őstermelő vállalkozások adózását és járulékfizetését, feldolgozó különszámunk szerzője.Pályázatfigyelés keretében szemlézi és elemzi a kis- és középválllkozások, valamint őstermelők számára nyitva álló pályázatokat. Az őstermelők adózásának legújabb szabályait összegző különszámunk szerzője.

A szakértő által készített iratminták köre elsősorban a önköltség számítás, munkáltatói költségtérítés, borravaló szabályzat.
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Eddig 264 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Egy KIVA szerint adózó kft. vásárolt egy sportcélú felszerelést munkavállalói számára. Hogyan számolhatják el számviteli szempontból helyesen?
Hogyan kell adóznia a magánszemélynek, ha bérbe adná saját tulajdonú autóját? Milyen formában teheti ezt meg és elszámolható-e költség?
Maradhat-e egy Kata adózás alá tartozó egyéni vállalkozó katás, ha egy kft. ügyvezetője lesz, az ügyvezetést pedig munkaviszonyban szeretné ellátni részmunkaidőben, heti 13 órában?
A kérdésben szereplő magánszemély ingatlant vásárolt fizetővendéglátó tevékenység folytatása érdekében. Az ingatlan vásárlást követően kiváltotta az adószámot, mely adószám kiváltásakor a fizetővendéglátók szobánkénti tételes adózásának választásáról nyilatkozott a NAV felé, ennek keretében kért és kapott működési engedélyt az önkormányzattól. Ezt követően derült ki, hogy az ingatlan nem felel meg a tervezett célnak.
Amennyiben egy egyéni vállalkozó, aki jelenleg szüneteltetett, (átalányadózó) mezőgazdasági őstermelőként kezdett el tevékenykedni (NAV felé lejelentve), akkor a tb járulékát és a szocho járulékot őstermelőként meg kell fizetnie? Továbbá: Milyen szabály érvényesül kezdő mezőgazdasági őstermelőre: az egyéni vállalkozói tevékenysége teljesen más tevékenység, együtt a kettő tud működni?
2023. január 1-től az átalányadózó (e minőségükben biztosított, tehát főfoglalkozású) egyéni vállalkozóknak a társadalombiztosítási járulékot új szabályok szerint, azaz „göngyölítéssel” kell kiszámítaniuk. Az első ilyen bevallási határidő április 12-én érkezik. Érdemes tehát ismét alaposan áttekintenünk ennek a lehetőségnek valamennyi fontos elemét.
A kérdés érintettje 2022-ben a 2258-as bevallással negyedévente, az előző év bevétele alapján fizette a járulékot. A kérdés, hogy rá, mint biztosított átalányadózó őstermelőre is vonatkozik-e a főállású átalányadózó egyéni vállalkozók új göngyölített járulékfizetési szabálya? Ha igen, mennyit kell fizetnie, ha a 2023-as I. negyedévében nincs bevétele? Melyik nyomtatványt kell idén használnia?
Két kata-adóalany ügyfelet is ellenőrzött a NAV az őstermelőknek kiadott számláik miatt. Sztornózni kellett a kiállított számlákat, és adóazonosítóval újra kiállítani. A kérdés, úgy vetődik fel, hogy az őstermelő vagy az adószámos magánszemély kifizetőnek minősíthető-e?
A kérdésben szereplő esetben erdőművelés esetén, a háromból csak az egyik ÖCSG tag jogosult többlethasználati megállapodással erdőgazdaként eljárni. A kérdés, hogy a termelésből származó termékeket értékesítheti-e a többi ÖCSG tag is?
A mezőgazdaság költségigényes és ebből következően sérülékeny, sokféle és jellemzően nem befolyásolható körülménynek kitett, magas költségaránnyal dolgozó ágazat. Érthető, hogy a gazdálkodók vállalkozásaik adózását megpróbálják optimalizálni a társasági adó vagy kisvállalati adó, esetleg kisadózók tételes adója közötti választással. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a családi mezőgazdasági társaságnak előnyös lehet-e kisadózók tételes adózását, vagyis a „katát” választaniuk a társasági adó, illetve a kisvállalati adó (kiva) ellenében.

Legutoljára megválaszolt kérdései

Járulékkedvezmény érvényesítése 25 év alatt

21 éves nappalis egyetemista, családi gazdaságban tag őstermelő, érvényesítheti-e a 25 év alatti fiatalok adókedvezményét a járulékfizetési kötelezettségével szemben?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.05.09.

Kivás átalakulás miatti áttérési kötelezettség tao-ra

2023-ban egy kivás kft.-be beolvadt egy szintén kivás bt., de az akkor hatályos szabályok szerint a jogutód kft. az átalakulás bejegyzésével elveszítette a kiva-alanyiságát és 24 hónapig nem is választhatja újra (emiatt áttért tao-ra). 2024-től ez a szabály változik: kiesik ugyan az átalakulással érintett jogutód a kivából, de az átalakulás napjára kérheti az ismételt kiva nyilvántartásba vételt, már mint új kiva-alany, vagyis nem szenved hátrányt egy napra sem. A 2023-ban átalakulással érintett – kivából kiesett – kft.-nek van-e lehetősége korábban – a 24 hónapot megelőzően – visszatérni a kiva alá? Van-e a mostani módosításnak átmeneti szabálya erre az esetre?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.01.21.

Kiva határérték meghatározása

A Kiva törvény alapján, amennyiben a vállalkozás a negyedév első napján eléri vagy meghaladja a 6 milliárd forintos árbevételt, akkor megelőző nappal kiesik a kiva hatálya alól? De mi a helyzet, ha december hónapban éri el a 6 milliárd forintos árbevételt? Következő negyedév első napja már új üzleti év. Ekkor nem esik ki a kiva hatálya alól? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.31.

Kapcsolt vállalkozásnak minősítés kérdése

Egy egyszemélyes kft. és az alapító egyéni vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha szerződés jön létre közöttük? Az egyéni vállalkozás a kata hatálya alá tartozik. Ha számláz a kft.-nek, akkor a számla teljesíti dátumának (vagy keltének?) napjával szűnik meg katás lenni. Ez a bizonyos nap, akkor már az szja alá kerülő egyéni vállalkozás szerint adózik?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.24.

Önellenőrzés: E-Bev vagy ANYK?

Amennyiben bevallást (pl. 2308, 2365) önellenőrzök, akkor hol találom a hibásnak minősített 10 jegyű vonalkódot? E-bev portálon vagy ANYK- ban találom?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.10.23.

Borkóstolón kiosztott bor adózási kérdései

Borkóstolón kiosztott kóstolóként adott bort hogyan kell adózási szempontból figyelembe venni, ha a kiosztott mennyiség nem kereskedelmi forgalomba hozható űrtartalmú. Hogyan adózik a kóstoltatónál (katás vállalkozó), és hogyan adózhat a magánszemély oldalán? 

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.09.19.

Átalányadózó táppénzen

Főállású átalányadós egyéni vállalkozó táppénzen van. Mivel van alkalmazottja, bevétele keletkezik ezen időszak alatt. A keletkezett jövedelem után a járulék és az szja fizetési kötelezettsége továbbra is fennáll?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.11.

Webáruház átalányadózása

Egy webáruház (Feor száma:4791) átalányadózás választásánál melyik költséghányadba tartozik?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.07.04.

Kivét átalányadó keret túllépése esetén

A kérdésben szereplő átalányadós (60%-os) egyéni vállalkozó március 31-ével megszüntette a vállalkozását. Viszont az addigi bevételei alapján a megszűnés napjáig az arányos keretet túllépte, így január 1-től tételes szja-t kell fizetnie. A kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz a kivét? A tényleges kivét, amit átutalt saját magának, vagy az átalányadó alapján az eddig beérkezett bevétel 60%-a?

Megválaszolta: Sinka Júlia adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.04.12.