dr. Futó Gábor

dr. Futó Gábor

jogász, társadalombiztosítási szakértő


Nyugdíj- és társadalombiztosítási szakértő, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó szerzője, vezető szakértője.

 

Szakértőként cégünk alapítása óta rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok, nyugdíj, valamint a társadalombiztosítási közterhekkel összefüggő adózási kérdések. 

 

Kiemelt figyelemmel szemlézi a munkajog, bérszámfejtés, foglalkoztatás adózási kérdéseit. A TB Klub keretében gondozott Társadalombiztosítási és Bérszámfejtési Módszertani Szemle szakmai kiadványunk valamennyi számában önálló rovattal jelentkezik.
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

Jól ismert fejleménye volt a korábbi éveknek, ahogy 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatták a kata-alanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek mellett választható ez a közteherfizetési módszer. Mit jelentettek a változások a szolgálati idő számítása szempontjából?
A bedolgozói jogviszony szabályainak idei aktualitását az adja, hogy korábban társadalombiztosítási szempontból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony volt. 2013. január 1-jétől azonban a biztosítását már munkaviszony alapján kell elbírálni.
A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új Kata törvény 2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztatta a Kata adóalanyiság feltételeit. Igen sokan kihullottak a rendszerből, s újabban csak sokkal szigorúbb feltételek melltett választható ez a közteherfizetés módszer.
A jól ismert nyári adóváltozásokat követően legtöbben az átalányadót választották a régi katások közül. Ezen a körön belül különösen kedvező a nyugdíjas átalányadózók helyzete, mivel az ilyen adózó nem fizet 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot, nem alanya a 13 százalékos szociális hozzájárulási adónak sem, emellett nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fizetni. Nyugdíjasan átalányadózni bizony érdemes!