dr. Kovács-Petruska Rita

dr. Kovács-Petruska Rita

jogász, adószakértő


Adószakértő, jogász, tájékoztatási kiemelt főreferens (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály), a Menedzser Praxis állandó, vezető szakértője.

 

Adószakértőként, rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Széles körű publikációs köre elsősorban a személyi jövedelemadó kérdéseit és jogszabályváltozásait elemzi. 

 

Mindemellett kiemelt figyelemmel szemlézi a nonprofit szervezetek számára kiemelt fontosságú adózási kérdéseket (csekély összegű támogatások, alapítványok), valamint a kisvállalati adó, és a cégautó adó és gépjárműadó kérdésköreit. 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

2022. július 18-án hirdették ki azt a kata-törvényt, amely azóta egyértelműen az adózással összefüggő érdeklődés egyik legtöbbet elemzett területe. Maga a Katv. újdonság, a hozzá kapcsolódó joggyakorlat és értelmezés kialakulóban van, ezért a gyakorlatban néha fejtörést okozhat még az átlagosnak tűnő élethelyzetekre történő alkalmazása is.
A Kiva törvény a kisvállalati adó hatálya alá bejelentkezett adóalanyok számára jelentős adminisztrációs egyszerűsítést biztosít azáltal, hogy többféle közteher kötelezettség teljesítése alól mentesít. Ezek között azonban nem szerepel a helyi iparűzési adó, az építményadó, a telekadó és a gépjárműadó.
Az ekho választásának nem csupán a tevékenység tartalma és a szerzett bevétel szab korlátot: rendelkezni kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizetik meg a közterheket. Kisadózó nem választhatja az ekhót, átalányadózó pedig szintén nem, ha csak vállalkozói minőségében szerez bevételt.
Egy korlátolt felelősségű társaság bejelentkezett a kisvállalati adó hatálya alá. A társaságnak – tevékenységéből adódóan – több olyan kifizetése is van, amelyre nézve a magánszemélyek úgy nyilatkoztak, hogy díjazásuk tekintetében az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket az ekho szerint kívánják teljesíteni. Ezzel összefüggésben több kérdés is felvetődik.
Különös tekintettel a kisvállalati adó jellemzőire, kiemelt jelentőségű a hatálya alá tartozó gazdálkodók esetében a pénztár és a pénztárállomány mozgása. Mivel ezen adó esetében nyereségadóztatás nincs, a pénztárban lévő pénzeszközök egészen addig nem esnek adóztatás alá, amíg azt osztalékként a gazdálkodó ki nem fizeti.