Széles Imre

Széles Imre

társadalombiztosítási szakértő


Foglalkoztatási és társadalombiztosítási szakértő, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó szerzője.

 

Adó és társadalombiztosítási szakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek, társadalombiztosítási járulékok, kitekintéssel a nemzetközi jogi vonatkozásokra. 

Számos foglalkoztatási és társadalombiztosítási témában megjelent különszámunk szerzője.

 

Kiemelt figyelemmel szemlézi a munkajog, bérszámfejtés, foglalkoztatás adózással összefüggő kérdéseit. 

Huszontöt éve, 1986-tól foglalkozik hivatásszerűen társadalombiztosítással, folyamatosan ellenőrzési területen. Jelenleg a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága Nyugdíjellenőrzési Főosztály ellenőrzési osztályának vezetője.
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A közelmúltban több kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy az átalányadózó, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó vállalhatja-e magasabb járulékalap után a társadalombiztosítási járulék megfizetését? Az új kata törvény már nem tartalmazza a magasabb összegű adó és magasabb összegű ellátás választására vonatkozó előírásokat. Kijelenthető tehát, hogy az érintetteknek hosszabb távon mindenképpen célszerű lenne egy heti 36 órát el nem érő munkaviszonnyal is rendelkezniük.
Immár több mint másfél évtizede teszi lehetővé a jogszabály, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetén a megbízási és vállalkozási jogviszonyban, vagy éppen munkaviszonyban álló magánszemély díjazása után az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást válassza. Az ismert és viszonylag állandó szabályok ellenére folyamatosan vetődnek fel problémák, a kata szabályok módosításai miatti fokozott figyelemről nem is beszélve.