Szabóné Schmuczer Edit

Szabóné Schmuczer Edit

könyvvizsgáló, adószakértő


Költségvetési minősítésű könyvvizsgáló, adószakértő, a Menedzser Praxis Tudás-és Válaszközpont állandó szakértője, adójogi szaktanácsadója. 

 

Több évtizedes pályafutása alatt az állami szférában és a versenyszektorban szerzett szakmai tapasztalatait a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. adó és számviteli szaktanácsadójaként kamatoztatja. Főbb szakterületei az adózás, vállalkozási számvitel, államháztartási számvitel és pénzügyek.

 

Havi 40-50 megválaszolt kérdéssel és személyes tanácsadással cégünk egyik legjelentősebb tanácsadói portfólióval rendelkező szakértője.

 

Tudástárunk szakértői munkájával összeállított és folyamatosan aktualizált iratmintatárában a vállalkozások számára talán legfontosabb és legnagyobb kihívást jelentő számviteli szabályzatok (számviteli politika, értékelési szabályzat, pénzkezelési szabályzat stb.) szerkesztését végzi és azok aktualizálásában működik közre.


 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít
  • Személyes konzultációt vállal
  • Eddig 673 szakmai kérdésre válaszolt

Válogatott cikkei

Egy három tagból álló családi gazdaság egyik tagja elhunyt, ilyenkor a jövedelmet a halál időpontjáig tartó adatok alapján kell megállapítani. A működés során keletkezett közös bevételből eszközöket is szerzett be, melynek költségelszámolására kétféle módszert alkalmazott: terv szerinti értékcsökkenést ill. egy összegű elszámolást. Milyen kérdések vetődhetnek fel?
A kérdés úgy szólt, hogy katás bt. tao-áttérésénél, a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben?

Legutoljára megválaszolt kérdései

Kapcsoltság családtagok között

Adott egy kft. (KIVA alany), a tulajdonosok és ügyvezetők az apa és fia. A feleség (és anya) egyéni vállalkozó, és könyvelési szerződést kötne a kft.-vel. Fennáll a kapcsoltság?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

A felvétel dátuma: 2024.07.02.

Ügyvezető bérének számfejtése

Be lehet-e jelenteni ügyvezetőt 232 ezer Ft-os minimálbérrel (garantált bérminimum helyett)? 

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.01.31.

Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénz alatti bevétele

Amennyiben egy átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzre megy, de a táppénz ideje alatt bevételt szerez, jogosult-e a táppénzre illetve hogyan kell adóznia a bevétele után? Adott vállalkozó biztosítási ügynök, vagyis ezen idő alatti bevétele a folytatólagos jutalékból származik, nem valós munkából.

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

A felvétel dátuma: 2023.01.27.

Katás bt. taos nyitómérlege

Katás bt. taos áttérésénél a kata időszak alatt befolyt bevételek során a bankba befolyt összegek esetében az augusztus 31-i banki egyenleg teljes összegét szerepeltetni kell a nyitó mérlegben, vagy ebben az esetben is leadózótt pénzekről beszélünk és kvázi ki lehet venni, 0-ról indulhat a bankszámla összege? Egyáltalán mi a teeendő a pénzeszközökkel?

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.09.28.

Kisadózó Bt. kata változás miatti végelszámolásának kérdései

Mi a menete a kisadózó Bt. kata változás miatt tervezett végelszámolásának? Ki lehet a végelszámoló? Milyen kérdések merülhetnek fel a vagyonmérleggel és nyereséggel, az adózással és áfával, valamint ingatlan tulajdonjoggal kapcsolatban?

 

Megválaszolta: Szabóné Schmuczer Edit könyvvizsgáló, adószakértő

A felvétel dátuma: 2022.09.05.