Fülöp Olga

Fülöp Olga

közgazdász, könyvelő


Közgazdász, mérlegképes könyvelő, "az online bizniszek adózási szakértője", a Menedzser Praxis vendégszakértője.

 

Adószakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete a kisvállalkozások adózása, különös tekintettel a kata- és átalányadózás lehetőségeire, szabályaira

A közkedvelt weboldal és blog, a Számpatikus ismert és vezető szakértőjeként segít a Jogkövető Tudástár keretében is a kisvállalkozásoknak megtalálni a legjobb és legelőnyösebb adózási lehetőségeket, megoldásokat.
 

  • Cikkeket és magyarázatokat ír
  • Irat- és szabályzatmintákat készít

Válogatott cikkei

A heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. A körbe tartozó egyéni vállalkozókat a köznyelvben másodállású vállalkozóknak hívják. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ebből a heti minimum 36 órás munkavégzéssel járó főállásából elmegy szülni, akkor már nem ilyen egyszerű a képlet a vállalkozás minősítése vonatkozásában.
Év elején az aktuális bevallási nyomtatványok megjelenése előtt mindig bizonytalanság lengi be a szakmát, hogy vajon mi is változik előző évhez képest a kitöltésben. Főleg a nagyobb horderejű változások nyomán gyakoriak a találgatások. Ez történt idén az egyéni vállalkozók 2358-as bevallásával, amelyben az egyéni vállalkozónak a saját maga után fizetendő szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot kell bevallani.
A 2022-es adóváltozások egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért fejleménye az átalányadó szabályainak megváltozása. A módosítások a katások jó részét adózásuk újragondolására vagy az átalányadóra való áttérésre ösztönözheti. Mit kell tennünk, ha át akarunk térni a személyi jövedelemadó hatálya alá?
A 2021-es katás szigorítások kapcsán, majd idén, az átalányadó adta kedvező lehetőségek miatt is elsősorban a kata alóli kilépés lehetőségeit volt érdemes elemezni. Természetesen előfordulhat fordított eset is, amikor a személyi jövedelemadó rendszerét hagyná el egy egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adója kedvéért.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan is kell a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó vállalkozóknak, azaz a katásoknak elszámolniuk a bevételeiket, milyen bizonylatokat kell megőrizniük és milyen nyilvántartást kell vezetniük. Sajnos a KATA törvény 12.§-a igencsak szűkszavúan nyilatkozik a katások nyilvántartási kötelezettségéről.